Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
[...] deseru, to właśnie zapewnia ich gęsta struktura. Białko roślinne a białko zwierzęce Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja i mleko, mają naturalnie wysoką zawartość białka, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym złożonym z aminokwasów. Ułatwia to osobom spożywającym produkty zwierzęce zaspokojenie ich codziennych potrzeb [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] jest to produkt ogólnodostępny, ciężko oderwać się od paczki. Wniosek Pieczywo chrupkie uznawane jest za dobrą i zdrową alternatywę dla zwykłego, tradycyjnego pieczywa. Duża zawartość błonnika pokarmowego, jak i niska kaloryczność stanowią główny powód, dla którego coraz to więcej ludzi decyduje się na zakup. W powyższym zestawieniu widać, że nie [...]
[...] lubiany przez dzieci i nie tylko, schłodzony jest jeszcze lepszy. Minusy: wysoka cena jak za tak małe opakowanie, spory udział cukru, obecność skrobi modyfikowanej, mała zawartość orzechów - tak omawianych w reklamie tego produktu, zaledwie 0,7%, obecność karagenu. Jogurt ten jest kaloryczny. Wniosek Jak widać, skład jogurtów pitnych jest [...]
[...] ilości błonnika, mężczyźni dostarczali 63% zalecanej ilości wapnia, 100% zalecanej ilości żelaza, 88% zalecanej ilości błonnika. Wiele bezglutenowych pokarmów cechuje niska zawartość kluczowych związków i może w nich być za mało np. błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, żelaza, niacyny (witaminy B3), ryboflawiny (witaminy B2) i tiaminy [...]
[...] iż szklanka soku zastępuje porcję owoców czy warzyw. W praktyce soki owocowe można postawić na równi z Coca-Colą i Pepsi. Jeśli popatrzysz na proporcje węglowodanów oraz ich zawartość w 100 g, sprawa stanie się jasna. Jeżeli lubisz faszerować ciało fruktozą i glukozą, pij soki. Właściwie jedyna pora, gdy nie będą one szkodliwe dla zdrowia, to [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] Dawkowanie: 1-2 kapsułki dziennie. Zestaw Standard Wersja standard dedykowana jest osobom, które znajdują się już na dalszym etapie redukcji lub posiadają wyjściowo mniejszą zawartość tkanki tłuszczowej. W zestawie znajdziemy: ALLNUTRITION - StimAll Extreme 40 kapsułek STIMALL EXTREME to formuła przeznaczona dla osób aktywnych fizycznie, [...]
[...] znakomitym aminogramem, dostarczającym potężnej dawki aminokwasów egzogennych, w tym szczególnie cennej dla mięśni leucyny. Bardzo ważnym jej walorem jest stosunkowo wysoka zawartość kreatyny – najsilniejszej znanej substancji anabolicznej stosowanej w legalnym wspomaganiu wysiłku. Sięgaj po chude kawałki wołowiny 3-4 razy w tygodniu. Szpinak [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
[...] drodze ekstrakcji z wysuszonych koszyczków kwiatowych roślin Chrysanthemum cinerariaefolium (Bertram szarolistny, złocień, pyretrum) i Taracetum cinerańaefolium, u których zawartość tych związków waha się w granicach 0,7-3,0%. Pyretryny należą do najstarszych środków owadobójczych używanych przez człowieka. Powodem dużego zainteresowania tą [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
[...] od jej rodzaju. Zbadano związki przeciwutleniające i ich aktywność przeciwutleniającą w 4 różnych kolorach (zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej) papryki. Całkowita zawartość związków fenolowych w papryce zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej wynosiła odpowiednio 2,4, 3,3, 3,4 i 4,2 odpowiednika katechiny na 1 gram świeżej masy. [...]
[...] źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, jednak należy uwzględnić fakt, iż wiele gatunków ryb jest skażonych np. arsenem. Przykładowo, złowione w Chinach ryby miały znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. [...]
[...] oświetlenie, temperatura oraz wilgoć. Te czynniki zapewnią odpowiedni rozwój i wzrost kiełków. Nie wystawiamy kiełków bezpośrednio na słońce, gdyż negatywnie to wpływa na zawartość niektórych witamin. Około 18-21 stopni Celsjusza jest zazwyczaj odpowiednią temperaturą do wzrostu naszych kiełków. Nasion nie wsypujemy zbyt dużo, gdyż może to [...]
[...] - 3,5 g / h, zdolności do zwiększenia uczucia sytości oraz długotrwałego tłumienia głodu, zbliżonego do frakcji białka mleka - kazeiny. Co więcej, ze względu na wysoką zawartość argininy, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie naszego układu sercowo-naczyniowego. Jest również cennym źródłem roślinnego żelaza. Tyle rodzajów białka, co wybrać? [...]
[...] spożywane przez osoby z nietolerancją. Produkty, które mogą się znaleźć w naszej diecie Zott Jogurt naturalny bez laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,9 g [...]