SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość witaminy e w

  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27832 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] deseru, to właśnie zapewnia ich gęsta struktura. Białko roślinne a białko zwierzęce Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja i mleko, mają naturalnie wysoką zawartość białka, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym złożonym z aminokwasów. Ułatwia to osobom spożywającym produkty zwierzęce zaspokojenie ich codziennych potrzeb [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6055 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Jakie jajka najlepiej jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17660 Data: 2017-09-24 10:48:43
  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1575 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest to produkt ogólnodostępny, ciężko oderwać się od paczki. Wniosek Pieczywo chrupkie uznawane jest za dobrą i zdrową alternatywę dla zwykłego, tradycyjnego pieczywa. Duża zawartość błonnika pokarmowego, jak i niska kaloryczność stanowią główny powód, dla którego coraz to więcej ludzi decyduje się na zakup. W powyższym zestawieniu widać, że nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13569 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] lubiany przez dzieci i nie tylko, schłodzony jest jeszcze lepszy. Minusy: wysoka cena jak za tak małe opakowanie, spory udział cukru, obecność skrobi modyfikowanej, mała zawartość orzechów - tak omawianych w reklamie tego produktu, zaledwie 0,7%, obecność karagenu. Jogurt ten jest kaloryczny. Wniosek Jak widać, skład jogurtów pitnych jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22624 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości błonnika, mężczyźni dostarczali 63% zalecanej ilości wapnia, 100% zalecanej ilości żelaza, 88% zalecanej ilości błonnika. Wiele bezglutenowych pokarmów cechuje niska zawartość kluczowych związków i może w nich być za mało np. błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, żelaza, niacyny (witaminy B3), ryboflawiny (witaminy B2) i tiaminy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3628 Data: 2018-08-23 12:22:05
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] iż szklanka soku zastępuje porcję owoców czy warzyw. W praktyce soki owocowe można postawić na równi z Coca-Colą i Pepsi. Jeśli popatrzysz na proporcje węglowodanów oraz ich zawartość w 100 g, sprawa stanie się jasna. Jeżeli lubisz faszerować ciało fruktozą i glukozą, pij soki. Właściwie jedyna pora, gdy nie będą one szkodliwe dla zdrowia, to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6658 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • 15 pokarmów na które czekają Twoje mięśnie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 43092 Data: 2018-04-14 11:44:48
  • [...] Dawkowanie: 1-2 kapsułki dziennie. Zestaw Standard Wersja standard dedykowana jest osobom, które znajdują się już na dalszym etapie redukcji lub posiadają wyjściowo mniejszą zawartość tkanki tłuszczowej. W zestawie znajdziemy: ALLNUTRITION - StimAll Extreme 40 kapsułek STIMALL EXTREME to formuła przeznaczona dla osób aktywnych fizycznie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11221 Data: 2018-11-29 21:22:05
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] znakomitym aminogramem, dostarczającym potężnej dawki aminokwasów egzogennych, w tym szczególnie cennej dla mięśni leucyny. Bardzo ważnym jej walorem jest stosunkowo wysoka zawartość kreatyny – najsilniejszej znanej substancji anabolicznej stosowanej w legalnym wspomaganiu wysiłku. Sięgaj po chude kawałki wołowiny 3-4 razy w tygodniu. Szpinak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10708 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7225 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] drodze ekstrakcji z wysuszonych koszyczków kwiatowych roślin Chrysanthemum cinerariaefolium (Bertram szarolistny, złocień, pyretrum) i Taracetum cinerańaefolium, u których zawartość tych związków waha się w granicach 0,7-3,0%. Pyretryny należą do najstarszych środków owadobójczych używanych przez człowieka. Powodem dużego zainteresowania tą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2631 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13973 Data: 2019-06-26 19:08:14
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] od jej rodzaju. Zbadano związki przeciwutleniające i ich aktywność przeciwutleniającą w 4 różnych kolorach (zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej) papryki. Całkowita zawartość związków fenolowych w papryce zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej wynosiła odpowiednio 2,4, 3,3, 3,4 i 4,2 odpowiednika katechiny na 1 gram świeżej masy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1378 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mineralne: wapń 29 mg żelazo 2,5 mg magnez 79 mg fosfor 221 mg potas 280 mg sód 9 mg cynk 2,1 mg miedź 0,4 mg mangan 1,3 mg selen 37,7 mg Plusy: najniższa cena, najwyższa zawartość wapnia, najmniej fosforu, sporo błonnika, nie zwiększa objętości po gotowaniu, dzięki czemu można zjeść jej więcej (istotne dla osób spożywających spore ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26780 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • [...] źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, jednak należy uwzględnić fakt, iż wiele gatunków ryb jest skażonych np. arsenem. Przykładowo, złowione w Chinach ryby miały znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4001 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] oświetlenie, temperatura oraz wilgoć. Te czynniki zapewnią odpowiedni rozwój i wzrost kiełków. Nie wystawiamy kiełków bezpośrednio na słońce, gdyż negatywnie to wpływa na zawartość niektórych witamin. Około 18-21 stopni Celsjusza jest zazwyczaj odpowiednią temperaturą do wzrostu naszych kiełków. Nasion nie wsypujemy zbyt dużo, gdyż może to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3447 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • [...] - 3,5 g / h, zdolności do zwiększenia uczucia sytości oraz długotrwałego tłumienia głodu, zbliżonego do frakcji białka mleka - kazeiny.  Co więcej, ze względu na wysoką zawartość argininy, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie naszego układu sercowo-naczyniowego. Jest również cennym źródłem roślinnego żelaza.  Tyle rodzajów białka, co wybrać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18717 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • [...] spożywane przez osoby z nietolerancją. Produkty, które mogą się znaleźć w naszej diecie Zott Jogurt naturalny bez laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,9 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6766 Data: 2017-11-13 09:56:14